Kære Læser.

Selvom man har været sammen i lang tid og synes man kender hinanden godt, kan man nemt snakke forbi hinanden.

Faktisk, så oplever jeg, at de fleste problemer i forholdet bunder i, at parterne har svært ved at kommunikere, fordi man tror man kender hinanden.

De 3 vigtigste råd til bedre kommunikation

God læselyst!

1. Tag ansvar for din kommunikation
Når man oplever tingene indefra, giver det meste mening. Når man skal i dialog og have en anden til at se det samme, opstår udfordringerne. Det er muligt, at du er verdensmester i at udtrykke dig, men det er ikke ensbetydende med, at  din partner hører, hvad du siger. Så du har grundlæggende to valg her.

Brug rigtig meget tid i dit liv på at være frustreret over, at din partner ikke forstår, hvad du prøver at sige til ham/hende og ikke ser det samme som dig. Eller erkend, at kommunikation er en kunst, som handler om to (eller flere) menneskers samspil, og tag ansvar for din del.

Tag ansvar for, at du – uanset hvad din partner gør – kan blive ved med at prøve på at nå den anden, finde veje at udtrykke dig på, og holde den gode stemning. Selv når det blæser op til stiv kuling. Og i samme ånd kan du gøre dig umage med at sætte nogle gode rammer for jeres samtaler. Nogle ting skal der ikke tales om hen over køkkenbordet, mens børnene løber omkring, og musikken spiller.

Kan du derfor mærke, at I misforstår hinanden, kører i ring, eller der er følelser i kog, så tag en pause, sæt en ramme, der passer til emnet, og kom stærkere ind i kommunikationen igen.

2. Vær autentisk – fortæl hvad du mangler.
Hvis der er noget, du savner, så vis det. Hvis du har brug for at blive holdt om, så bed om det. Hvis du trænger til at skælde ud, sige fra eller råbe, så gør det. Det er for de fleste mennesker nærmest umuligt at skjule følelser alligevel, så lad være med at sige, at du bestemt ikke er sur, når du ligner en, der eksploderer om lidt.

Stå ved, hvordan du har det, og vov at vise det. Når du dermed er fri for damp, kan du dagen efter, med tillid til at din partner vil dig det godt, begynde at tale mere kærligt og åbent om, hvad du har på hjerte, og hvad der sker imellem jer.

Det er ikke farligt at vise sine følelser eller være negativ. Det er noget rod at være uærlig om, hvor man er, så den anden ikke kan forstå mislyden mellem de ord, der siges, og den tone, der er i rummet. Så vis, hvem du er. Tag måske en pause i samtalen på 5 minutter eller et døgn, og kom tilbage, når du reelt er klar til at være i dialog

3. Lyt meget mere
Mennesket har to ører og en mund, fordi vi skal lytte dobbelt så meget, som vi taler. Der er selvfølgelig undtagelser, men i udgangspunktet er det et ret godt princip.

Hvis du gerne vil have en mere kærlig og respektfuld kommunikation i dit parforhold, hvis du gerne vil føle, at I er på samme side og kæmper for det samme, skal du kende din kærestes liv, tanker og drømme lige så godt som dine egne, og det kræver lytning. Meget af det.

Desuden er det at åbne sit hjerte for sin partner, spørge ind til den anden og lytte til det, de siger – uanset om det er med lange sætninger eller få ord og mange handlinger – en meget enkel genvej til at forstå det menneske, du har valgt at være sammen med. Og den forståelse er en af nøglerne til det gode parforhold.

Vil I bare rigtig gerne kunne løse jeres konflikter på en bedre måde, så I kan føle jer elsket begge to og så jeres børn kan lære hvordan de blive gode til at sætte ord på  kærligheden?

Så kan et Mix – forløb måske være noget for jer.

I et Mix – forløb, er det muligt at få hjælp både hver for sig og sammen, meningen er at stoppe det pres der forhindre jer i at lytte opmærksomt til jer selv og hinanden.

Så I kan være jer selv, sige højt hvad I har brug for og gøre det der føles godt for jer med en god stemning.

Blive et team.

De 3 vigtigste råd til bedre kommunikation

Et forløb foregår primært hos mig …

Men I kan sagtens mixe jeres forløb hvor I kommer til mig feks. en hel kursus dag og har opfølgende video eller telefon samtaler.

Psykologisk institut siger om parterapi

Laila Baltser, anerkendt par og psykoterapeut, stress behandler, musikterapeut. Ny Allegade 1 1. sal 6100 Haderslev. kontakt gå til HER telefon: 22 96 66 40