Kære Læser

Psykologiske børnesamtaler, familieterapi og parterapi forebygger stress, angst og depression – og hjælper hele familien til  et mere nærværende kærligt liv.

Sådan kan en familiedynamik se ud …

Endelig forstod jeg, hvorfor min frygt for at blive udelukket fyldte så meget i mine relationer. I generationer havde man i min familie brugt søndebukskulturen, en primitiv overlevelsesstrategi hvor man udelukker familie medlemmmer der ikke passer ind i glansbilledet…

Jeg undrede mig hver gang min frygt for at skille mig ud kom i spil, jeg forsøgte at tilpasse mig på alle mulige og umulige måder, men det var som intet hjalp. Der var hele tiden rísico for at være den der blev holdt ude, enten i form af tavshed eller ved simpelthen ikke at blive inviteret til familesammenkomsterne. Det er enormt utrygt ikke at vide om man er inde eller ude …

Heldigvis hjalp familieterapien os med at forstå hvorfor vi reagerede som vi gjorde, vi fik redskaber til en meget sundere kommunikationsform. Det var befriende og godt at vrede og frygt blev erstattet af kærlighed og forståelse.

Fra usund til sund familiedynamik

Handler om, hvordan I som par og famille finder ind i en mere tryg og kærlig tilknytning.

Mange af de par og familier der søger min hjælp har store konflikter hvor det let kommer til at handle om alt muligt andet end deres indbyrdes kærlighedsforhold.

Lad mig starte med dette …

Hvad er egentlig en usund familie – dynamit ?  

I en usund familie – dynamit:

  •  taler man bagom hinanden og har hemmeligheder
  •  taler man til og forbi hinanden
  •  afbryder man og kæmper om at blive hørt
  •  udelukker man hinanden ved uenigheder
  •  er man i underskud af kærlighed
  •  styrer frygten for at være forkert
  •  undgår man at spørge til følelser og tanker

Og hvad er en sund – familiedynamik ?

I en sund familie – dynamik:

  •  oplever alle sig frie til at kunne udtrykke både tanker og følelser
  •  er det en styrke at være forskellige
  •  hjælper man hinanden når der er behov
  •  taler man om hinanden og problemløser udfra at alle skal have det godt
  •  taler man med hinanden
  •  oplever man sig ligeværdige
  •  er man nysgerrige, spørgende og indlevende
  •  Har man overskud og styrke

Fra usund til sund familedynamik åbner op for kærligheden

Men hvad kan vi så gøre …

Der er simpelthen for meget tempo på 

Det er ikke fordi vi bevidst vil undgå at dykke ind til kernen af problemet, men fordi vi ofte ikke ved hvordan vi skal håndtere det det handler om og fordi det er blevet en vane at fokusere på alt muligt i en fart. Der er simpelthen alt for meget tempo på.

Mange oplever faktisk ikke at have konflikter, men det der kan være lidt kringlet er at man sagtens kan have konflikter uden nogen reelt opdager det, det ligger bare imellem linjerne i alt det der ikke bliver sagt, så ja man kan sagtens undgå at have konflikter ved at skynde sig gøre en masse.

Jeg ser f.eks. ofte at der let kommer alt for meget fokus på børnenen når noget bliver svært i parforholdet, faktisk også selvom børnene er flyttet hjemmefra. Det bemærkelsesværdige er, at uanset om vi taler om et par der er skilt og hvor der er dine, mine og måske vores børn, eller om det er et par der har kendt hinanden i mere end 25 år, så er der en stor tilbøjelighed i at lægge vægten og opmærksomheden på børnene eller alt muligt andet …

det er som om, at jo flere gnidninger eller manglende kontakt der har været gennem årene, jo mere dårlig samvittighed er der ophobet og jo mere prøver parterne at allierer sig med børnene eller noget andet.

Det er en ringe og kortvarig trøst at undgå kærligheden

Det er en ringe og kortvarig trøst at undvige parforholdets kærlighed ved at overbeskæftige sig med en masse unødvendig støj, ja ups undskyld, jeg siger det bare, selv børn støjer, det skal de jo.

Dybest set vækker det stor utryghed og ulykkelighed i parforholdet når parterne ikke ved hvor de har hinanden og når de så heller ikke taler om det der er vigtigt, så hober indre frustrationer og uro sig endnu mere op.

Jamen betyder det så, at jeg skal stoppe med at gøre alt det jeg godt kan li, lade mine børn i stikken og KUN fokuserer på min partner ?

Nej da, det betyder at du skal fokuserer på kærligheden og vælge den til i de doser der reelt er behov for. Det mærker du når du er tilfreds og du er ikke i tvivl når det sker.

HVORFOR OG NYTTER DET NOGET ? tænker du måske nu.

Ja det nytter faktisk ret meget, for når I vælger at sænke presset, så gør det både dig og din partner mere parate til kærlighed og intimiet.

Vi åbner automatisk mere op for sanserne og lytter meget bedre når presset falder, det kommer faktisk helt naturligt, – og det er her tingene meget bedre kan lade sig gøre, det er her hvor I bedre kan leve det liv I ønsker og træffe gode beslutninger, – også selv om I er totale modsætninger. En tredje virkelig dejlig gevinst er, at I smitter børnene og andre i familie når de ser ,hvor super prof I er blevet til at håndterer kærligheden.

Så sænk endelig presset 

Jeg ved altså præcis hvad jeg taler om medhensyn til at sænke presset – jeg har levet i to lange parforhold hvor børnenne fik alt for meget fokus og emne til STORE og små diskussioner, demed en flugtmulighed til at undgå at gå nærmere ind i kærligheden. Fordi vi ikke vidste hvordan vi kunne møde hinanden, blev vi ved med at løbe ind i de samme frustrationer. Vi løb og løb …

Det er super ærgerligt, for hvis vi hægter os fast i at det er sådan det skal være, og ikke får ny viden, så får vi altså heller ikke den kærlighed vi søger.

kærligheden kommer ikke af sig selv det er noget vi alle skal lære

Kærligheden skal komme af sig selv eller vi er også bare alt for forskellige er sætninger og ord vi bruger i flæng …

Er du en af dem der har hørt at “kærlighed skal komme naturligt af sig selv” eller “vi er nok bare alt for forskellige” så er du på ingen måde alene.

MEN DET ER ALTSÅ BARE IKKE SANDT …

Fra usund til sund familiedynamik

I virkeligheden er kærlighed et helt særligt kærlighedsprojekt som kræver viden, interesse, og vilje, – ikke kun med fokus på dig, også med fokus på din partner OG selvfølgelig med fokus på jer

I forelskelsesperioden kom det hele naturligt, det er der en god grund til som du ikke får i dag, men senere efter forelskelsen skulle vi så i gang med at afprøve og lærer at accepterer og udnytte forskellighederne,- det krævede en stor mængde energi og frustrationer at gå fra sammensmeltningen til selvstændighedsfasen, passionen led overlast, – det er præcis her i denne proces mange mistede pointen i at være opmærkesomme og lydhøre, istedet for at lytte med ro i sindet, satte kampen om at vinde ind, og mange stoppede med a udvikle sig der.

De fleste af de par jeg taler med er drøn ulykkelige over en bestemt ting …

De oplever sig oversete, ikke hørte, er i underskud på kærlighed, kæmper med indre pres med følelsen af ikke at slå til og vender sig derfor mod noget andet, f.eks. børnene, sport, husprojekter, arbejde, alkohol, mad skærme mm. I virkeligheden ender det på den måde med, at hele familien lider under den ulykkelige kærlighed.

DET ER RIGTIG MEGET ÆV OG MEGA SØRGERLIGT NÅR DET NU KAN BLIVE GODT OG NÆRT  

Der er nemlig al mulig grund til at at træne kommunikationen og nærheden både i parforholdet og familien inden det endeer med skilsmisse.

Fra usund til sund familiedynamik

Hvornår er det for så for sent Laila  ? 

Hvis du spørger mig, så er det I princippet aldrig for sent når I begge er indstillet på at gøre noget nyt, – men det er selvfølgelig bedst at gøre nogle indsatser så snart I opdager at der er noget der mangler og det kan I bedst finde ud af ved at være ærlige og tale om det.

Overvejer du eller I hjælp til at sænke presset og styrke jeres par eller familieforhold  ?

Du finder parterapi og familieterapi i Haderslev, Sønderjylland tæt på Kolding og Aabenraa.

Du kontakter Laila Baltser for en GRATIS uforpligtende samtale HER

Læs også “sådan genfinder I kærligheden”