marts 14, 2017

Afhængighed

 

Afhængighed

Er du afhængig og ønsker du at gøre noget andet.

Afhængighed kan være svært at beskrive og kan betyde noget forskelligt fra person til person. Hvis du har et forbrug af rusmidler – uanset, om det er alkohol, hash eller andre stoffer, så er det godt at være opmærksom på dit forbrug. Her er en liste over, hvad du kan være opmærksom på, så du kan undgå at få problemer.

Du kan booke en GRATIS afklarende samtale, hvor vi tager en snak om hvad du har brug for

Du kan også være afhængig af sex, spil, computer, telefoni, mad, sukker, andres anerkendelse.

Vær opmærksom på…

… om du føler dig mere normal og fungerer bedre, når du er påvirket, end hvis du ikke er.

… om dit forbrug er blevet så meget en vane, at du fortsætter, selvom du godt kan se, at det spænder ben for andre ting, som betyder noget for dig.

… om du skal have mere og mere for at opnå den samme rus. Eller, at den rus, som du oplevede i begyndelsen, er anderledes nu.

… om du bliver utilpas hvis du ikke ryger / drikker / tager stoffer.

… om du oplever en stærk trang, som er svær at kontrollere. Selvom du om morgenen tænker “I dag vil jeg ikke ryge”, så bliver du meget nemt fristet.

… om du kommer med “undskyldninger” for at blive ved med at ryge / drikke / tage stoffer, som for eksempel, at du har haft en dårlig dag eller, at det regner .

Men jeg har bare liiiiige brug for….

Alle rusmidler kan skabe afhængighed, hvis de bruges forkert, for ofte og for meget, men det er forskelligt, hvor hurtigt det går. Nogle af de rusmidler som virker stærkt vanedannende er kokain og nikotin. De har en kort – men effektiv – virkning når du bruger dem, og samtidig vil du hurtigt få fysisk trang til at tage mere. Hvis du er ryger, så ved du at det er rigtig svært at stoppe med at ryge – du vil opleve fysiske abstinenser såsom svedeture eller humørsvingninger. Det kan kaldes fysisk afhængighed. Alkohol kan også give fysisk (og psykisk) afhængighed, men det er et mere langsomt vanedannende rusmiddel, og det er også derfor, at du godt kan drikke rigtig meget en fredag, uden at have den samme trang til at drikke om lørdagen.

Der er nogle, der mener, at man ikke kan blive afhængig af cannabis, men der er ikke sandt. Det vil dog ofte vise sig som en anden form for afhængighed, nemlig psykisk afhængighed. Det kan vise sig ved, at cannabis gør dig glad, stopper tankemylder eller dæmper angst. Det lyder måske ikke som en dårlig ting, men cannabis fjerner ikke følelserne, det dæmper dem bare. Det vil sige, at du stadig kan opleve for eksempel tristhed, tankemylder eller angst, når du ikke ryger, og at du gradvist skal ryge mere og mere for at opnå samme følelses-dæmpende effekt.

Hvad gør jeg ved min afhængighed?

Man kan godt have problemer med alkohol, hash eller andre stoffer uden at være afhængig. Men uanset, om du føler, at dit forbrug er ved at blive problematisk eller du er bange for, om du er ved at blive afhængig, så er det en god ide at snakke med nogen. Det kan være din ven, nogen i din familie eller måske en rusmiddelrådgiver. På vores Danmarkskort kan du se, hvem du kan kontakte i din kommune, hvis du har lyst til at tale med nogen. De fleste steder kan du starte med at være anonym, hvis du synes, det er rarest.

Hvad er afhængighed ? læs mere HER

Hvis du overvejer, om det kunne være en god idé at få hjælp til at stoppe din afhængighed, så kan du kontakte mig og bestille et forløb.

Hvis du har spørgsmål eller er i tvivl, er du velkommen booke en GRATIS uforpligtende samtale, hvor vi afklarer hvordan du får hjælp hurtigts muligt.

Laila Baltser – Anerkendt psykoterapeut og parterapeut.