Synes du også det er svært at bevare tilliden til din kæreste?

så er det måske fordi du rammes af skyld og skam  -

Oplever du at din kæreste ofte giver dig skylden eller måske gør i det I begge, så er der helt sikkert noget I ikke får talt om og noget du ikke får reageret på, ikke nok med det, der er også noget som I begge ikke ikke er bevidste om som sker mellem jer, sidst men ikke mindst, I ved sikkert heller ikke hvad I skal gøre ved jeres problem. Når bare en i forholdet fyldes og bærer på skyld og skam, så er der et problem.

At give en anden skylden handler om, at det er svært for afsenderen at rumme de følelser der er knyttet til situationen. Den der modtager vil ubevidst tro at det er den person der har skylden i problemet. Men i virkeligheden handler det ikke om hvem der har skyld med om følelser der ikke er håndteret.

Måske kan du høre og registerer at ligegyldig hvad du siger, så får du det du prøver at meddele tilbage i dig selv og dine tanker vandre i retning af hvad du mon kunne gøre anderledes, hvad du har gjort forkert og hvis jeg nu bare lader være med ...

Det er også bare fordi DU ikke gør eller gør, du siger altid eller aldrig, jeg er også bare dum og kan ikke noget. Det hele er også bare min skyld, jeg har ikke de rigtige følelser, mine følelser er forsvundet, du sagde da, det har jeg aldrig sagt osv. er en primitiv kommunikationsform der bruges rigtig meget blandt par. I virkeligheden handler det om at frygten for at mærke sig selv aktiverer undgåelsesmekanismer som kan være ret massive.

Fra forelskelse til skyld og skam

Når vi drages af hinanden fordi der opstår interesse hvad enten det er via et møde på de sociale medier, et fysisk møde ude i byen eller ved et glimt i forbifarten, et billede eller noget der bliver sagt, så kan der lynhurtigt opstå kemi mellem to mennesker, hvis interessen er der og det næste skridt bliver taget i at stille uddybende spørgsmål fordi den ægte interesse er der, så er der positiv kontakt. Hvis den fysiske tiltrækning aktiveres og begge har lyst til fysisk berøring så er tilliden til at gå ind i den nære dybe relation skabt (forelskelse) For at dette kommer til at ske kræver det selvfølgelig, at begge har lyst til at gå med det der er aktiveret. Når det grønne klare lys tændes og vi kører med ind i det helt nære dybe aspekt så tændes også alle følelserne, både kærligheden, sårbarheden og frygten for at blive forladt kommer snart i spil.

Vi taler altså om 3 steps i hvad der gør at vi er i stand til knytte nære bånd:

  1. at opleve kemi ift. et andet menneske
  2. at mærke nysgerrighed til at lære personen at kende
  3. at mærke lyst til at have fysisk kontakt og smelte sammen

Men hvad er det så lige der sker når vi noget tid efter, kommer i tvivl om vi passer sammen.

Det er normalt at der opstår uenigheder mellem par og når forelskelsen har lagt sig, skabes der automatisk plads til at kunne udvikle sig sammen lidt mere adskilt. Hvis uenighederne bliver tacklet ved at kæmpe om hvem der har ret, opstår der kampe hvor den ene går til angreb og den anden trækker sig eller går til modangreb. Dette kan skifte frem og tilbage og kører i ring. Imens alt det her sker, opstår der en ubevidst frygt og angst for om der kan være tillid til at være den man er uden at blive beskyldt eller dømt. Dette er et forsvar for at tale om den naturlige udvikling der er i gang fordi frygten for miste kommer til at spille en stor rolle.

Vi har alle følelser i os, vrede, sorg, lykke, kærlighed og sexlyst følelser opstår når vi påvirkes af noget bestemt i en relation, når vi ved at det er meget forskelligt hvad vi påvirkes af, så er det klart at vi ikke kan have de samme følelser på samme tid, det er også logisk at vi heller ikke, ikke kan have følelser. Når vi oplever vi ikke har følelser så er det fordi vi har lært at bruge vores forsvarsstrategi i at undgå at mærke følelserne fordi vi af nogle grunde er blevet bange for at vise dem.

Det der går galt for mange er at de ikke ved at følelser bevæger sig i alle mulige forskellige retninger alt efter hvad der sker og er sket i deres liv. At man sagtens kan tage facaden for at undgå at vise sine ægte følelsesmæssige sider i skræk for at blive dømt ude. Men et er sikkert du og alle har følelser store som små du kan sagtens have kærlige følelser til din eks og have lyst til sex med hende eller ham, men da du måske har en ny kæreste, er det ikke særligt hensigtsmæssigt. Du kan sagtens være vred på din nye kæreste fordi du har opbygget en vrede som stammer fra et tidligere sted, sådan at du ikke er i kontakt med dine kærlige følelser.

Min kæreste giver mig skylden for alting 

Når parforholdet mangler indsigt og modning

Når I står midt i det der kører i ring, kan det virke helt umuligt at forstå hvad det er der sker mellem jer. Når følelserne sådan skifter og du ikke ved hvor du har dig selv eller din partner, så er det nemt at give op fordi det hele virker så inviklet og kompliceret. Men giv endelig ikke op, rigtig mange føler sig hjulpet, det nytter så meget at få de redskaber der nære jeres parforhold.

Det gode ved at beskæftige sig med følelserne er, at det er muligt at få nuancer på sit indre liv og på synet af din partner. For følelser er ikke forkerte eller på en bestemt måde, de er heller ikke statiske. Følelser kommer og går og når vi giver lov til at udtrykke det der er, ja så kommer de kærlige følelser, bare ikke altid på samme tid som hos din partner.

Har du eller I brug for hjælp til at kunne kommunikere og udtrykke jeres følelser i tillid, uden frygt og undgåelsesstrategier.

Laila Baltser tilbyder parterapi som fysiske samtaler, online eller som et 2 dages forløb. I finder praksis i Haderslev, tæt på Kolding og Aabenraa.

Her finder du information om hvordan I nemmest kommer i gang med parterapi og forslag til hvad der passer til jeres behov 

I er velkommen til at reservere en GRATIS intro samtale, enten ved at kontakte mig på telefon 22 96 66 40

eller reservere en tid´der passer jer direkte i min kalender.

Her kan du også Læse "sådan kommer I videre efter utroskab"