Har jeg angst, er jeg deprimeret eller bare stresset -

og hvad er der i vejen med mig ?

Sådan bliver der indirekte og direkte spurgt i mit møde med børn og unge.

9 ud af 10 børn og unge der kommer i terapien hos mig, kæmper med negative tanker og overtænkning, ofte så slemt at de ikke kan sove om natten. De oplever uro, skyld og skam fordi de tror der er noget i vejen med dem. Det værste er, at de føler sig ensomme med både deres tanker og følelser.

Fra terapien:

Klient: Jeg vil gerne vide hvorfor jeg reagerer som jeg gør, jeg reagerer dårlig i de situationer hvor jeg føler mig presset.
Terapeut Laila: hvad mener du med dårligt, hvordan reagerer du i situationen ?
Klient: Jeg lukker i som en østers og så begynder tankerne ellers at køre i negative retninger, jeg trækker mig tilbage, ligesom da min far drak og jeg ikke vidste hvor jeg havde ham.
Terapeut Laila: hvad er du bange for ?
Klient: jeg er ikke bange.
Terapeut Laila: jamen hvad mærker du i kroppen ?
Klient: jeg mærker ingenting
Terapeut Laila: hvis du ikke mærker noget, så må du da være bange, det er en del af vores kamp, flugt, frys mekanisme som er urgammelt og som vi bruger når vi virkelig er i fare, er du det nu?
Klient: nej
Terapeut Laila: i virkeligheden er der ikke noget i vejen med dig, jeg tror du har brug for nogle redskaber til at pause dine tanker
Dette er en klassisk eksempel fra en samtale i terapien.
Mange jeg taler med er tynget af skyld og skam over ikke at kunne agere i situationer hvor klappen går ned og hvor de ikke mærker hvad der sker i kroppen. Det der i dag føles angstfyldt stammer ofte fra fortidens afsavn som burde have været fyldt med kærlighed og tillid til situationerne.
Når angsten blokerer for det man egentlig rigtig gerne vil, så er det umuligt at handle på det der kunne føles godt.
MEEEEEN ...
Der trænes og øves i terapien. Det gør vi ved at forstå hvordan vi som mennesker kan reagerer og agere anderledes end dengang, hvordan vi kan gøre noget der føles mere trygt og godt nu.
Det handler om at turde mærke ANGSTEN, vide hvor den kommer fra, håndtere den, vide hvilke følelser der spænder ben for de reelle behov der er blevet godt og grundigt begravet i fortidens hullumhej af krige.
Efterreflektioner:
1. Det giver god mening og det er dejligt at du forklare det med tankerne på tavlen, det er nemmere at forstå på den måde
2. Jeg føler mig lettet over at ikke at være forkert og så har jeg allerede fået nogle redskaber jeg kan bruge
I terapien arbejder vi med at kunne håndterer tankerne og give følelserne plads.
Selvfølgelig gider Ingen af fri vilje at arbejde sig igennem angsten, det er ubehageligt og tilovers - indtil tankerne ikke styrer så meget.
 Med et kort onlineterapiforløb for børn og unge som indeholder konkrete redskaber, får du hjælp til at styrke selvværd og stoppe overtænkning.
Læs også ...