Kære Læser

Gør du det du virkelig har lyst til, eller følger du bare med strømmen og siger JA når du mener NEJ. – måske tænker du mere på andres behov end det du selv har behov for. – så er du sikkert havnet inde i tankernes virvar, der hvor du tænker åhh nej, jeg må hellere gøre noget, for hvad tænker ellers de andre.

Hjælp til parforholdet i Haderslev giver lyst

Det er dine tanker der fucker med dig  – ikke dit hjerte. 

Det er virkelig et stort problem for mange. – det at tage sig selv alvorligt og lytte til den ægte lyst der frembringer glæde, lyst og kreativitet, kan virke langt fra virkeligheden.

Især kvinder kæmper med lysten. – fordi de ofte sætter sig selv i anden, tredje eller 4, 5 ,6 … række og fordi de først og fremmst tænker på andre.

Det her hører jeg hver eneste dag i min praksis “jeg har mistet lysten, jeg har ikke rigtig energi mere. Børnene og de praktiske opgaver fylder så meget og så er der jo også mit arbejde.  – min chef er heller ikke nem” “jeg er bare så mega træt og jeg har svært ved at sove om natten, men det er nok også bare mig”

Hjælp til parforholdet i Haderslev vækker tillid

Når et NEJ bliver til et JA

Når energien er lav, når bekymringstankerne og overtænkningen kører afsted ude i  overhalingsbanen. Når trætheden sætter ind, så får det desværre ofte den konsekvens, at et nej bliver til et ja. – nøjagtig som i afhængighedsrusens rus, hvor det føles godt og aflastende lige i øjeblikket. – men senere på den lange bane, sniger usikkerheden, tvivlen og ulykkeligheden sig alligevel ind i kroppen og forplanter sig der. Du mister ganske enkelt tilliden til dig selv.

Din hjerne løber om hjørner med dig når den overfungerer

Og det gør den, når du bekymrer dig for meget  –

det føles skidt …

Det føles træls!

Det føles tungt og deprimerende.

Det at sige ja, når vi mener nej, kan sagtens blive en irriterende vane. Faktisk stammer denne trælse vane, helt tilbage fra vores ophav, der hvor vi lærte at sige ja for at føle sig elsket. – og når vi sagde nej, mærkede vi et stik en frygt, for ikke at være gode nok.

Medmindre, det var helt i orden med følelsen af at det var naturligt at sige NEJ. – fordi nogen havde bakket os op i det NEJ – fordi de selv synes det var vigtigt at kunne sige NEJ.

Det at sige NEJ, er faktisk en helt naturlig måde at sætte grænser på. – så hvis du oplever at du bliver vred og irriteret når din grænse er nået, så skal du byde følelsen velkommen. – lige som det er en god ide, at byde et “NEJ det har jeg ikke lyst til” velkommen.

Et accepteret NEJ giver adgang til lysten …

Måske kender du det her med, at sige ja for fredens skyld og alligevel mærke utilfredhedsheden vokse.  – at den sætter sig som anspændthed, måske endda som kvalme hovedpine eller sur mave.

Måske kender du følelsen af at sige NEJ med god samvittighed. HEll yes! det føles rigtigt og GODT eller ?

Der er mange gode grunde til at kvinder tænker på andre før sig selv. – en af årsagerne ligger nemlig gemt, i den naturlige omsorgsrolle som ligger så dybt i kvinder. Det er faktisk en rigtig fin og smart egenskab, som vi på ingen måde skal skille os af med.

Bekymringer uden grund skaber misk mask

Bekymringer uden grund, gør dog, at det kan være vanvittig svært at løsrive sig fra dem vi holder af. Din hjerne spænder nemlig direkte ben for, om du kan mærke det du har brug for.

Det misk mask der foregår i tankerne, forstyrre søvnmønsteret. det er her vi har hele balladen  – selv når børnene er blevet større og voksne, har kvinder svært ved at give slip og sætte sig selv først.

Prisen betales for mange i form af lavt selvværd, angst eller depression.

De kvinder og mænd der opsøger min hjælp, kæmper en brag kamp med at kunne holde fast i sit nej. – uden dårlig samvittighed –

det betyder på ingen måde, at de ikke savner lyst og har brug for nærhed. – heller ikke at de ikke mangler opmærksomhed og sex – nej det betyder bare, de har brug for at sige nej, sætte grænser, inden de er klar og har sig selv med.

Hjælp til parforholdet i Haderslev styrker kærligheden

Vi har alle brug for dopamin

Dopamin er en af de signalstoffer som vi alle har brug for til at kunne mærke lyst. – dette stof, blandt andre vigtige signalstoffer, findes i mange naturlige udgaver som at lytte til musik, gå en tur, modtage eller give et kærligt kram. – modtage eller give anerkendelse og eller sex.

Fakta om dopamin.

Dopamin er et signalstof i hjernen, som giver drivkraften til vores handlinger: Hvis der skabes ubalance i hjernens dopaminniveauer, kan det føre til sygdomme som skizofreni, Parkinsons syge, depression, manier, tourettes, koncentrationsproblemer, misbrug og afhængighed.

Den moderne neurovidenskab har vist, at hjernen kan aktivere sine egne signalstoffer, når vi føler og mærker lykke og belønninger.

Og det er mega smart.

Belønnings- og lykketilstanden opnås i et kompliceret samspil mellem dopamin, endorfin og oxytocin i hjernens belønningssystemer. Det er afgørende at tilføre disse vigtige naturlige stoffer og at der er nogenlunde balance i kemien, for at kunne skelne optimalt mellem et JA og et NEJ.

Man kan faktisk sagtens opnå et liv i trivsel, der hvor lysten står forrest. – men først skal det hele vendes en smule på hovedet. – når man ved hvad der skal til – når man følger den plan der passer ind og når man ser i øjenen, at man ikke behøver stå alene – så bliver det hele lettere.

Med nye redskaber vender overblikket tilbage

Med nye indsigter, nye redskaber, tålmodighed og med en eller flere der hepper, sker der det vi ønsker, – nemlig at overblikket vender tilbage. Det føles nemmere at træffe de beslutninger, der ligger godt i hjertet og maven når det hele hænger sammen og giver mening.

Summesumarum … det er super vigtigt, at kende de vigtige grundprincipper der gør sig gældende for et liv i trivsel. Det er kvaliteten af smørelsen, der får hjulene til at dreje smidigt og gelende.

Med andre ord, det er simpelthen lysten der driver værket.

Vi er nødt til at have brugbare redskaber, der hjælper til med at bremse tankerne. – sende dem på ferie, så vi kan tænke klart  – hvis vi da ikke vil leve som en fanget flue i en flaske.

Læs mere om hvad er dopamin og hvorfor har vi brug for det  

Find mere om hjælp til parforholdet HER

Læs også ” lær at elske din vrede og nej du må ikke slå” HER

Kærlig hilsen Laila