Min mand pleaser mig og jeg kan næsten ikke holde det ud længere 💌

"Jeg er så træt af at han hele tiden prøver på at gøre mig tilpas, jeg føler mig fanget og låst. Det lyder da også utaknemmeligt, men jeg kan ikke holde til det mere. Det er som at have fået for meget lagkage. Jeg er ved at brække mig, ej undskyld mit franske, det lyder ikke særlig pænt, men jeg ved snart ikke længere hvad jeg skal gøre. Jeg ved godt at han gør alt muligt for mig fordi han vil mig det bedste, men det føles ikke sådan. Jeg bliver så irriteret på ham, når han spørger mig hvad jeg har brug for"

Dette her er et klassisk eksempel og det kunne lige så godt være omvendt. Både mænd og kvinder kan lide af det man kan kan kalde pleasergenet. Det er ikke kun kvinder, der er ved at blive kvalt i omsorg og hensynsbetændelse. Det gælder selvfølgelig begge veje.

Hvorfor pleaser vi egentlig og hvad betyder det ?

Vi pleaser ikke for at såre nogen bevidst. Pleasergenet handler heller ikke om, at du nu skal stoppe med at hjælpe andre. Heller ikke at vi skal stoppe med at samarbejde, for vi har jo brug for hinanden. At please andre i frygt eller angst for at den anden ikke kan dig eller i værste fald slår hånden af dig eller dør, gør at du nemt kommer til at gå i kompromis. Måske kommer du til at sige ja, hvor det i virkeligheden føltes som et nej, måske er årsagen, at du ikke nænner at sårer den anden part eller er bange for at den anden blir vred på dig. Det er altså frygten for at fejle, eller for at miste den anden der er på spil når vi pleaser. Oftest er det med please helt ubevidst, hvilket betyder at man typisk ikke gør det med vilje.

At please handler om at du går i kompromis fordi du er bange for konsekvenserne.

Måske kender du en situation hvor du tager dig selv i at tænke "åhh nej, hvad nu hvis x bliver sur på mig når jeg siger hvad jeg virkelig mener. " I den situation holder din mening for dig selv, måske kan du mærke følelsen af en smule æv i din krop. Når frygten er aktiveret, er det meget nemt at gå i kompromis for at slippe for ubehaget.

Min mand pleaser mig og jeg blir såååååå irriteret, er der noget jeg kan gøre

Når irritation bliver til afstand kan det virkelig kører ind i en fastlåst ring så er katten efter musen legen begyndt. Den ene løber efter den anden som med tungen ude af halsen og den anden flygter ind og ud af alle mulige flugtveje for at undslippe. Her er der virkelig pleaseri og frustration i spil mellem parterne. Mange oplever dette og er vældig frustrerede over, hvordan de kommer til at møde hinanden på en mere kærlig og moden måde.

At stoppe med at please, løbe efter (eller flygte) kræver, at man arbejder med sig selv og opdager sine egne triggerpunkter. At man via vejrtrækninger og stop op i mere ro, finder ind til egne behov og tør kommunikere ønsker og længsler ud til den anden. Ja, så handler det selvfølgerlig også om, at man tør høre den andens triggerpumkter, selvom de er anderledes end forventet og uden at lave om på noget.

At slippe fri af pleasergenet 

At slippe pleasergenet kræver mod, viden og træning. Mange kan det ikke selv, fordi de ikke har lært det fra deres egne forældre. Men man kan fint som par hjælpe hinanden når man er bevidst om hvad der sker i begge parter. Ofte er der brug for at man i parterapien arbejder med sine egne låsninger og mønstre.

I et forløb for par kan I også få hjælp sammen og hver for sig. Det er en kæmpe fordel at kende til egne blokeringer og sår når I ønsker at kommunikere med  hinanden gennem respekt og omsorg.

Parterapi tilbydes i nærheden af Haderslev.

Parterapi Sønderborg, Parterapi Aabenraa og parterapi i Haderslev.

HER kan du også læse "hvorfor kritik ødelægger parforholdet"

Har I brug for hjælp til jeres parforhold ? I er velkommen til at høre mere om parterapi er noget for jer og om jeg er den rette til at hjælpe jer.