Træning i empati og medfølelse

Kærlig Kommunikation i parforholdet er afgørende for et godt parforhold 

Jeg kunne ikke forstå det var der noget galt i min familie, - det var som om at der manglede noget. Ofte skulle der ikke særligt meget til før det slog gnister i en ganske almindelig samtale. Konflikten kom som et lyn fra en klar himmel og ingen opfangede helt hvad der skete i situationen.

Sådan har det været i min familie altid, ja i generationer, jeg ved nu jeg ikke kan ændre det, men jeg kan bruge de redskaber jeg har til at kunne være i det og håndtere situationerne når de opstår, det var virkelig svært for mig, indtil jeg knækkede koden og vidste hvad jeg kunne gøre.

Sådan er det også i mange af de familier jeg taler med i parterapien og familieterapien i Haderslev, Sønderjylland.

Når vi trigges af noget stammer det ofte fra vores historie 

Et fællestræk for dem jeg taler med er, at når usikkerheden trigges, så aktiveres der en ubevidst frygt for ikke at være tistrækkelig og god nok. Når disse følelser opstår, ja så går der automatisk nogle grundlæggende mekanismer der sættes i gang som aktiverer både stress og kamphormonet og som stammer fra vores historie.

Måske siger det sig selv, at for meget korredisol og addrenalin i vores nervesystem er med til at skabe ballade og at det er et vilkår i alle familier at have kampe. Det er sandt at konflikter og uenigheder er med til at udvikle men når uro og parathed til at flygte, fryse eller kæmpe er de mest foretrukne stategier, så er det meget skadelig for udviklingen af kærlighed. Det ikke at vide om og hvornår der falder en bombe imens man prøver at gøre sit bedste kan betyde at der måske aldrig opleves en følelse af sikker tryg base.

Når man ikke har lært hvordan man udviser empati og medfølelse i sin familie, så er det vigtigt at man tager stilling til om man selv ønsker at lære det, det nytter ikke at vente på at de andre går i gang, tænk på at det er måske en skade der ligger generationer tilbage. Det kan sagtens starte ved DIG nu.

Når vores horisonter udvides så udvider empatien sig

I takt med vi bevæger os fra kamp. flugt og frys til nærvær, interesse og tillid så åbner vores sanseapperat sig langsomt opog det bliver på den måde nemmere at få øje på nuancerne, altså lidt som at gå fra sort hvidt til en palette med flere valgmuligeder af farver. Eller gå fra tunnelsyn til et udsyn med åben vidder og længere klarsyn til horisonterne. Det er smart at udevide vores kanaler for derved at få et bredere perspektiv når vi gerne vil forstå os selv og forskellighederne fra os selv, på den måde udvider empatien sig.  Når vi har empati kan vi bedre vise medfølelse og det klart det er langt mere rart at få medfølelse frem for hug og kritik og det føles også bare mere rart og trygt at kunne give og vise, sådan er det ihvertilfælde for langt de fleste.

Når først empatien er der, så åbnes der nye døre til kommunikationen

Min kæreste ser mig ikke, han reagerer med at være sur og afvisende når jeg prøver at tale med ham. Sådan var det ikke i starten, men det er langsomt blevet værre og værre.

Hvorfor vil han ikke tale med mig, hvorfor trækker han sig og holder mig ude af sit liv, jeg er bare så ked af det ?

Dette er et klassisk eksempel som ligeså godt kunne være med omvendt fortegn, hvor det er kvinden der lukker ned og manden der ønsker at tale.

Kommunikation er ofte en varm kartoffel i parforholdet.

Det kommer nemlig an på hvad man har med sig i bagagen om man har lært at kommunikere på det følelsesmæssige plan og det er der rigtig mange der ikke har.

Inde bag surheden og undgåelsesstrategierne gemmer der sig som regel en frygt for at blive forladt og svigtet og det kan synes som en lang sej vej i at mødes i tillidsfuld åben kommunikation.

9 ud af 10 par der søger hjælp hos mig, har ikke lært hvordan man spørger ind, lytter og giver feedback på det følelsesmæssige plan.

Det er ret sørgerligt fordi vi netop synes vi er blevet så oplyste og kloge på vores liv og alligvel bokser mange par med det allerede fra starten.

Det er enormt sårbart ikke at blive set og hørt, netop fordi hele vores udviklingspotentiale i det sociale aspekt er bygget op omkring det at føle sig set, hørt og anerkendt.

Selvom det aldrig er for sent at lære følelsesmæssig kommunikation, så taler vi altså her om det fundament som hos en del par kan være ret mangelfuldt og skadet.

Er du stødt ind i en partner der virker til ikke have lært det følelsesmæssige sprog, så anbefaler parterapeuten at stille spørgsmål som ..."er du interesseret i at bruge åben følelsesmæssig kommunikation"Hvis det er et "ja da" så tjek ved flere spørgsål "hvad lægger du i følelsesmæssig kommunikation" ? "hvad tænker du om ... "

Vid at følelsesmæssig kommunikation kræver en relation (altså to personer) indsats begge veje og daglig træning.

Værd at vide om parforhold.

Det er altid muligt at lære følelsesmæssig kommunikation, det mest motiverende er når man har fået øjne for fordelene som b.la. er nærvær, bedre intimitet, gode grin, stjerneoplevelser og et godt samarbejde

Parterapeut i Haderslev og online parterapi hjælpe med empati og medfølelse 

Jeg hjælper både parforholdet, familier og enkelte personer med at udvikle empatien, det at kunne det er den vigtigste kerneopgave og livsopgave for mig. Jeg har lidt alvorligt under at blive misforstået, sat i en bestemt rolle og blive udstødt, ikke fysisk men føllesesmæssigt og mentalt i min familie. Jeg har gennem mit personlige arbejde brudt mønstre og fundet mig og min vej og jeg har kæmpet for at kunne være i min familie, elske mine og deres sider selvom det er har været forfærdelig svært.

I dag vælger jeg helt frit hvordan og hvor meget jeg vil være med til med god samvittighed og det er en kæmpe frihed at kunne. Det at hjælpe andre med at udvikle empati og medfølelse er ret stort for mig og hver gang det lykkes og det gør det tit så bliver jeg så rørt, glad og taknemmelig.

Hvad er empati  ? tjek her 

Læs også "ensomhed i parforholdet" HER

Du eller I er mere end velkommen til at kontakte mig enten direkte på telefon: 22 96 66 40 

Eller reservere en GRATIS intro samtale.

Jeg glæder mig til at hjælpe dig.